9. decembra 2014

Ana Grbavac: Malé veci

Milujem film Stroskotanec. Z viacerých dôvodov. Medzi iné aj preto, lebo mám rada Toma Hanksa. A je v tom filme aj dobrá symbolika. Ide o muža, ktorý sa pri zrútení lietadla dostal na opustený ostrov kdesi v južnom Tichomorí. Teda jeho lietadlo sa počas búrky zrútilo do oceánu. Chuck (hlavná postava filmu) pracoval pre spoločnosť FedEx. Po nehode sa zmieril s osudom a hneď začal hľadať sposoby, ako by dokázal prežiť. Všetkými možnými prostriedkami sa snažil, aby nestratil hlavu. Nakoniec sa mu odtiaľ podarilo utiecť a vrátil sa do civilizácie. Vtedy sa ale začal pýtať, či je ten „normálny“ svet naozaj taký dokonalý...

Ana Grbavac
Čo by ste urobili vy, keby ste sa dostali na opustený ostrov? Väčšina ludí by sa po nejakom čase zrejme zbláznila. Človek je predsa sociálna bytosť a potrebuje druhých ľudí. Chuck sa dokonca rozprával s loptou, ktorú našiel v troskách lietadla. Namaľoval jej tvár a správal sa, akoby to bola skutočná osoba. Keď loptu stratil, plakal ako malé dieťa. V tom čase a v takých podmienkach tá špinavá zvetraná lopta bola jeho najlepším a jediným kamarátom.

Mal vela fáz počas svojho pobytu na ostrove. Zažil nádej, šťastie, zúfalstvo, šialenstvo, smútok. Dokonca chcel spáchať samovraždu, ale ani to sa mu nepodarilo, lebo sa lano, ktorým sa chcel priviazať o skalu, sa roztrhlo. Vytriezvel a rozhodol sa odísť z toho miesta. To mi pripomína príbeh Paula Coehla Veronika sa rozhodla zomrieť, ona proste už nechcela žit, nemala na to chuť. Nakoniec našla zmysel a zistila, že život nie je rutina. Teda aspon by nemal byť. Ako často máme veci vnímame zle alebo si v živote vôbec nevážime veci, ktoré len tak môžu zmiznúť...

Nedávno sa ma kamarát spýtal, prečo sme my ľudia večne nespokojní a vždy chceme viac ako to, čo máme. A prečo si to, čo máme, neceníme. Hoci to bola rečnícka otázka, ani vlastne neviem, ako by som na ňu odpovedala. Je dobré očakávať od života viac, ale často sa stáva, že kým hľadíme a čakáme na to, čo nemáme, život ubehne.

Tak aj priority. Čo je v živote dôležité? A či sa to mení podľa podmienok? Jeden príklad: Chuck na ostrove každý deň raňajkoval a obedoval ryby, krevety a podobne. Už sa aj zdokonalil v rybárčení a vlastne každý deň jedol stravu, ktorú v „normálnom“ svete považujeme za luxusnú. Keď sa vrátil domov po pár rokoch, slávostne ho privítali. Uvarili pre neho tú istú „luxusnú“ stravu a on sa na to len pozrel a odmietol to. Takisto bolo pre neho čudné spať na posteli, takže prvých niekoľko nocí spal na podlahe. Všetko je otázkou zvyku a vnímania.

Chuck používal veci z lietadla, teda tie veci, ktoré boli na niečo užitočné. Otvoril všetky balíčky – všetky okrem jedného. Ten jeden balíček nechcel otvoriť. Rozhodol sa, že ho doručí. V tomto čase bolo to pre neho nejakým zmyslom, mal úlohu, účel, a to mu nejakým spôsobom pomohlo v tom, aby zostal rozumný. Každý na svojej ceste máme nejakú niť, niečo, čo nás drží. Je irelevantné, čo to je, každý má niečo iné, či to náboženstvo, či láska, alebo hocijaký vzťah. A aj keď je to klišé, šťastie je ozaj v malých veciach. To viem, lebo som už veľakrát šťastie takto našla. A som si istá, že aj vy.

Ana Grbavac je v treťom roku bakalárskeho štúdia slovakistiky na Univerzite v Záhrebe.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára