31. augusta 2015

Bryndzová misia (10)

Mladší Martin M. statočne viedol malú skupinu za doktorom. Jedine on mohol vedieť, kde sa jeho staršia podoba skrýva, veď kto ho poznal lepšie?

Symbol ľudstva.
Cestou rozprával Ceruzkovi, Myrovi a Myckulaashovi o doktorovom živote. Vždy chcel byť úspešnejší než ostatní a vždy čakal na pochvalu. Nikdy nebol so sebou spokojný, teda aspoň sa to zdalo, lebo stále hľadal spôsoby, aby si ho viac cenili. Preto sa nakoniec rozhodol urobiť niečo extrémne. Keď sa začala vojna s mimozemšťanmi, on bol jeden z mála, ktorý vedel, kde sa skrýva recept na liečivú bryndzu, ktorá môže zachrániť zvyšok ľudstva. Nenávratne sa zmenil.

Pomaly sa už približovali do domu, kde sa skrýval doktor Martin M. Bol to starý dom, obklopený krásnymi, ale zanedbanými rastlinami. To bol dom Martinovho detstva a jediné miesto, kde sa vracal, keď ho niečo trápilo alebo keď rozvíjal svoj plán na ovládnutie sveta. O tom vedel len mladší klon doktora Martina M., nevedel o tom ani Ceruzko, jeho bývalý kamarát a spoločník.

Keď konečne prišli do starého domu, báli sa, lebo nevedeli, čo doktor Martin robí, či na nich čaká. Nikto nevedel, čo všetko bol schopný urobiť. Aj keď mal strach, mladý Martinov klon pomaly otvoril dvere, ktoré zavŕzgali. Bola tma a bolo úplne ticho. Rozhodol sa, že dnu pôjde sám, lebo nechcel riskovať, aby sa niečo stalo jeho kamarátom. Myslel si, že sa on jediný môže vysporiadať s doktorom.

Hneď potom, čo vošiel do malej izby, uvidel vpravo na polici to, čo hľadal. Presne vedel, ako vyzerá elixír, dobre ho poznal. Až mu bolo podozrivé, že ho doktor tam nechal, že ho neskryl. Ale na druhej strane, on nerátal s tým, že niekto vôbec vie, kde sa nachádza. Teraz bolo pre mladého Martina dôležité, aby čo najrýchlejšie vzal fľašku. Ale kde je doktor? Je možné, že len tak nechal elixír a odišiel? Je to pasca? Alebo sa zmenil a rozhodol sa, že chce pomôcť?

Mladý Martin teraz nemal čas o tom rozmýšľať. Aj keď nebol takej povahy, v tomto prípade riskoval, zobral fľašu a rozbehol sa z domu bez toho, aby sa pozeral späť. Predsa len, elixír bol dôležitejší, lebo nad doktorom aj tak už mali kontrolu.

Pred domom Myckulaash okamžite aktivizoval nanoroboty, čím zničil všetky klony a tým pádom aj doktora M. Možno urobili chybu, možno by sa doktor zmenil alebo by aspoň ponúkol vysvetlenie svojho činu. Ale o tom teraz nemohli rozmýšľať. Nemali veľa času. Lebo stroj času prestával fungovať. Ak sa čo najskôr nevrátia do budúcnosti, mohli by zostať tu.

Predtým než odišli naspäť do roku 3256, aby zachránili zvyšok ľudstva pred mimozemšťanmi, zastavili sa u Ostberga, aby poďakovali jemu a Veronike. Nechali ich v ich čase a odišli za svojim cieľom.

Je rok 3256. Vojna s mimozemšťanmi sa len začala. Tentokrát to bolo inak. Skupinka na čele s mladým Martinom M. rýchlo rozšírila recept na bryndzu, teda elixír a urobili to tak, aby to bolo dostupné všetkým. Na Zemi v tom čase nežilo veľa ľudí a všetci žili spolu na jednom kontinente, takže to pre nich nebol problém. Samozrejme, tentokrát vojnu vyhrali a ľudstvo bolo zachránené vďaka statočnej trojici a mladému Martinovi.

Odvtedy prešlo mnoho rokov. Bryndza sa stala známym symbolom vo svete, Tatry stále lákajú turistov a hrdinovia z Vlkolínca pokračovali vo výrobe zázračnej bryndze. Život sa odvíjal normálne a nikto nevedel o tajomstve tých, ktorí svet zachránili.

Mladý Martin M. stále žije a svoju zlú podobu si nechce pripomínať.

The end.

Pre Slovenskú kravatu napísala Ana Grbavac.

Ana Grbavac je v treťom roku bakalárskeho štúdia slovakistiky na Univerzite v Záhrebe.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára