7. apríla 2016

Slovak Horror Story (1)

Niekedy v 18. storočí

Z najvyššej veže Bojnického zámku sa ozval ženský výkrik. V tej istej chvíli zaburácal hrom. Zamračenú nočnú oblohu zaliala žiara svetla a v okne veže sa objavili siluety dvoch postáv. Krídla okien zurivo trepotali v silnom vetre. Pri ďalšom zaburácaní hromu sa opäť ozval výkrik, ženu niečo veľké a neľudské vytláčalo z okna. Bojovala o svoj život, s celou silou sa držala krídel okna, vedela však, že tento boj nemôže vyhrať. Takto ju na druhý deň našli, pod múrmi zámku, pokrútenú a celú zakrvavenú.
Pred udalosťami

Jej meno bolo Zuzana. Pochádzala z chudobnej sedliackej rodiny. Mala normálny život, doma so všetkými vychádzala, vždy im pomáhala. Keď sa vydala za zemana, začala byť nešťastná, lebo to nechcela. Rodina ju však predsvečila. Zľutovala sa nad nimi, chcela im pômocť z biedy, aj keď to pre ňu znamenalo nešťastie. Manžel však pre jej príbuzných robil, čo sa im zachcelo. Zeman bol pokojný a tichý, nikdy sa veľmi nerozprával s ľuďmi. Zuzana ale z neho mala strach, keď sa naňho niekedy pozrela, naskočila jej husia koža.

Ako čas ubiehal, Zuzana bola viac a viac smutnejšia. Vždy sa pýtala samú seba, prečo nemôže byť šťastná, prečo sa musela takto rozhodnúť, veď s vlastným manželom sa ani veľmi nerozprávajú. Už nemyslela na rodinu, zabudli na ňu, jeho peniaze ich dostali z chudoby.

Po niekoľkých rokoch sa im narodil syn. Aj keď nebol plodom lásky, aspoň nakrátko priniesol nádej. No Zuzana sa stále necítila dobre a zhoršovalo sa to. Napriek tomu, žo jej syn bol taký sladký a milý, prestávala sa o neho starať. Bol jej synom, ale nevedela ho milovať, lebo nemilovala jeho otca. Keď už nemohla počúvať detský plač, túlala sa. Potrebovala pokoj, ktorý nemohla mať doma.

Jedného dňa, zatial čo bezcieľne kráčala lesom, uvidela starý domček. Zo zvedavosti chcela zistiť, komu patrí. Na chvíľu zaváhala. Na jeden moment, pomyslela si na svoje dieťa a predsa len ju začalo hrýzť svedomie. Napokon sa rozhodla.

Vietor začal fúkať, opadané lístie sa začalo zdvíhať zo zeme. Krákajúce čierne vrany sa rozleteli a nastalo mrazivé ticho.


Pre Slovenskú kravatu napísala Karmela Kapetanović.

Karmela je v 3. roku bakalárskeho štúdia slovakistiky na Univerzite v Záhrebe.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára