30. apríla 2015

Bryndzová misia (5)

Potom počuli hrozný ston, ktorý prichádzal z náprotivného nábrežia. Rýchlo sa dostali tam a uvideli polámaného Ceruzka. Grafit z jeho tela ležal všade vôkol. Ceruzko umieral v strašných mukách. „Chlapi, prosím vás, skráťte to,“ prošepkal Ceruzko.

Doktor Ostberg
Myckulaash a Myro videli, že nemá nádej a hrdina Myckulaash vlastnou nohom zabil Ceruzka. Teraz Myckulaash a Myro zostali sami v boji s nespravodlivosťou.

Myro vtedy riekol niekoľko inšpiratívnych slov: „Nesmieme dovoliť zlu, aby prevládlo, musíme pomstiť Ceruzka!“

Naši hrdinovia pokračovali ďalej, ešte odvážnejšie ako predtým. Ich tiene kĺzali dlho po lesklom snehu pod nízkym severným slnkom.

Keď sa priblížili k stodole starého advokáta Ostberga, počuli hlučnú hádku. Scéna, ktorá ich tam čakala, nebola ani trochu príjemná. Starý advokát Ostberg ako smrť s kosou v ruke chcel zabiť doktora. Ostberg, ako pravdivý Nór, veľmi dodržiaval dohodnuté slovo.

„Dohodli sme sa, že prídeš sám. Vieš, čo to znamená? Jeden, nie dvajs. Ja pred sebou vidím dvoch ľudí!“ z očí advokátovi sršali blesky.

„Ale toto som ja. Mladý ja. Bez mladého ja nemôžem naplniť svoj obrovský plán,“ pokúšal sa ospravedlniť zlý doktor.

V tej chvíli do stodoly vpadli naši hrdinovia: „Pokiaľ žijeme Myro a ja, tvoj plán sa ti nepodarí naplniť!“ zahrmel Myckulaash.

To prekvapenie využil doktor, vzal kosu z advokátových rúk a odťal Myrovu pravú ruku. Keď všetci prišli k rozumu, uvideli, že zlý doktor a mladý – ešte nie zlý a ešte nie doktor –, Martin M. zmizli. Myckulaash a Myro, teraz s jednou rukou, začali honbu za nimi. Behali dvaja hrdinovia s pozdvihnutými hlavami po trblietavom bielom snehu.

Myckulaash a jednoruký Myro uvideli doktora a jeho mladého priateľa na ľadovci v mori. Ľadovec nebol tak ďaleko od brehu a Myro si bol istý, že môže skočiť na ľadovec.

„Urobím to ja!“ povedal Myckulaashovi, rozbehol sa, skočil a stratil sa v mori. Myckulaash čakal, že sa Myro vynorí, ale Myro sa nevynoril. Tak Myckulaash zostal sám na tom svete.

Zlý doktor a jeho mladá verzia utiekli a Myckulaash sa vrátil do stodoly starého advokáta Ostberga. Chcel sa dozvedieť, prečo doktor bol práve tu. Advokát ešte bol nahnevaný a začal kričať na Myckulaasha. Myckulaash ho upokojil, povedal mu, že zostal sám, že mu dnes zomreli dvaja poslední priatelia. Ostberg sa upokojil a povedal mu, že jeho žena Slovenka jediná vie niečo, čo sa nepíše v starodávnom tradičnom recepte na bryndzu. Ide o to, ako dlho musí mlieko odstáť pri výrobe bryndze.

Myckulaash bol zadumaný. Čo teraz? Zostal sám, jediný bojovník proti zlu.


Pre Slovenskú kravatu napísal Filip Badanjak.

Filip Badanjak je v treťom roku bakalárskeho štúdia slovakistiky na Univerzite v Záhrebe.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára