30. mája 2014

IX. kapitola: Tajomstvo

V knihe, ktorú Hana a Branislav dostali, sa písalo o každom kňazovi a cirkevnom pracovníkovi; kde všade pracovali aj predtým, než prišli na túto farnosť, ale aj po tom, kam odišli. O Martinovi sa podrobne písalo, kde pracoval v mladosti, ale nebolo ani slova o tom, že na tejto fare už nepracuje. Podľa knihy je Martin ešte stále tu.

Peter sa utápa v alkohole.
Hana a Branislav nahnevane a rýchlo odišli späť do kostola, aby sa ešte raz porozprávali s Petrom. Cesta späť bola veľmi dlhá a trvala večne. Obaja boli naštvaní a mlčali. Hana nechápala, prečo Branislav tak prudko zareagoval v nemocnici a prečo jej neveril. Ale to nevadí, bola presvedčená, že teraz sa ukáže, že má pravdu.

Keď konečne dorazili do kostola, padal večer, už sa stmievalo a začalo byť trochu chladno. Ponáhľali sa k dverám, pretože boli netrpezliví a chceli čím skôr počuť, čo im Peter povie, ale aj preto, že sa chceli dostať do tepla.

Zaklopali na dvere, ale nikto sa neozýval. A práve, keď si mysleli, že tam nie je nikto, počuli zvuk rozbíjania. Už nemohli čakať a vlámali sa dnu, čo ani nebolo nutné, pretože dvere boli odomknuté. Keď sa dostali dovnútra, začali hľadat zdroj hluku. A našli ho – v kuchyni na zemi vedľa rozbitých tanierov ležal Peter a páchol alkoholom.

Branislav Petra vzal na gauč, zatiaľ čo Hana prehľadávala ostatné miestnosti, aby zistila, či je možno niekto iný v byte, ale tam nebolo nikoho okrem nich. Vrátila sa do miestnosti, kde boli Branislav a Peter, ktorý sa pomaly prebúdzal, ale stále si nebol vedomý toho, čo sa deje.


Začala sa ho vypytovať o tom, čo vlastne vie o Martinovi a jeho odchode a povedala mu, že vedia, že Martin nikdy neodišiel do iného okresu. Peter ešte nebol plne pri vedomí a nemohol odpovedať na otázky, ale rozmýšľal o Kvetoslave, ich rozhovore vo väzení a o Saši, o tom, čo sa stalo pred desiatimi rokmi. A všetko, čo povedal, bolo: „Urobil som to kvôli Saši.“

... to be continued...

Túto kapitolu napísala Ivana Ikica, študentka tretieho roku bakalárskeho štúdia slovakistiky na Univerzite v Záhrebe.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára