6. mája 2014

Nevyriešený prípad? (6): Spoveď

Keď k požiaru prišli hasiči, našli v kostole Sašino telo. V dlani zvierala fotografiu. Previezli ju do nemocnice na oddelenie popálenín. Bola vo vážnom stave. Vykrikovala, že sa chce rozprávať s farárom.

Keď prišiel Peter do nemocnice a uvidel Sašu, rozplakal sa. Ale nabral odvahu a pristúpil k lôžku. Saša sa naňho usmiala a povedala mu, že sa mu chce zveriť so svojím tajomstvom. Peter si pritiahol stoličku a chytil Sašu za obviazanú ruku. Opýtal sa, čo držala v ruke. Saša sa zamyslela, pozrela naňho a povedala, že to bola fotografia človeka, ktorého ľúbila.

Začala mu rozprávať svoj život od malička. Ako vyrastala s matkou bez otca, ako ich všetci v dedine odsudzovali za to, že jej mama je slobodná matka a ona dieťa pankhart. Preto začala mama piť a na Sašu robila nátlak, že musí byť silná ako chlap. Saša to pochopila tak, že musí vykonávať mužskú prácu, musí sa starať o matku. Preto sa dala ostrihať, začala sa obliekať ako chlapec, začala byť hrubá ako chlap. Začala miništrovať, aby dlhý odev zakryl jej ženskosť. Bola nešťastná, nemala sa komu zdôveriť, hľadala samú seba. Obviňovala matku, že ju dohnala do tejto situácie a preto povedala, že ju matka zneužívala.

V čase, keď už nevedela čo a ako, spoznala Martina. Videla v ňom svojho otca, lebo bol láskavý a vždy si našiel čas, aby sa so Sašou porozprával. Cítila, že chlap vie byť nežný, chápavý a milý a nie hrubý, ako si predstavovala ona. Pomaly sa doňho zaľúbila a bola nesmierne šťastná, keď si mohla ukradnúť chvíľu, aby bola s ním osamote. Vycítil to pravdepodobne aj Martin, pretože jej povedal, že ju ľúbi a rozmýšľa, že vystúpi z rádu. Keď jej to hovoril, chytil ju za ruku. Pre Sašu to bolo nesmierne vykúpenie z jej utrpenia. Bola veľmi šťastná.

Ale Martin po tomto vyznaní zmizol a viac sa neukázal. Saša bola zmätená a začala vystrájať, až skončila v ústave.

V kostole držala Martinovu fotku a modlila sa, aby už konečne našla pokoj vo svojej mladej duši…

... to be continued...

Pre Slovenskú kravatu napísala Michaela Radváková.

Michaela Radváková je študentkou 3. roka bakalárskeho programu slovakistiky na Filozofickej fakulte Univerzity v Záhrebe.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára