25. augusta 2022

Eva Fulir: Letná škola SAS v Bratislave

Tridsiateho prvého júla sme sa so spolužiačkami vydali na cestu do Bratislavy na Slovensko. Z môjho mesta sme sa tam dostali len za tri a pol hodiny. Ubytovali sme sa na internáte Družba. Všetci tam boli k nám milí a nápomocní. Hneď sme sa aj išli pozrieť do mesta, aby sme ho trochu spoznali.

Prvý deň na univerzite nás rozdelili do skupín podľa úrovne znalostí jazyka. Boli sme v triede s ľuďmi z iných krajín a počas tých dvoch týždňov sme ich spoznali ich kultúry a krajiny. Rozvrh na univerzite sme mali naozaj plný. Niekedy to bolo aj veľmi vyčerpávajúce, pretože v triedach bolo veľmi horúco. Som však veľmi rada, že sme nemali len prednášky. Po prednáškach sme mali všelijaké aktivity:

V prvý deň sme mali slávnostné otvorenie päťdesiateho ôsmeho ročníka letnej školy Studia Academica Slovaca a bolo to veľmi pekné a krásne.

Na druhý deň sme mali prehliadku Bratislavy so sprievodcom a bolo veľmi zaujímavé spoznať mesto o niečo lepšie a získať všetky úžasné fakty o ňom.

Vo štvrtok sme mali koncert modernej hudby.

Potom sme v sobotu navštívili Trnavu. Išli sme tam vlakom a bol to veľmi pekný zážitok. Trnava je tiež krásne mesto.

Deviateho augusta sme išli do divadla a predstavenie bolo úžasné. Herci boli tak dobrí a profesionálni.

V stredu sme mali workshop slovenských ľudových piesní. Toto bolo tiež zábavné a zaujímavé. 

A v posledný deň, v piatok, sme mali záverečný ceremoniál a dostali sme potvrdenie o účasti.

Toto bol v skratke náš rozvrh. Na jazykových seminároch sme mali lektorku, ktorá bola taká úžasná a naučila nás toho toľko. Naša skupina nebola veľká a často sme pracovali vo dvojiciach, takže sme sa lepšie spoznali. Jazykové semináre na univerzite sa nám veľmi páčili.

Keď sme mali voľno, išli sme do mesta a túlali sme sa. Auto sme zaparkovali v Eurovei. Išli sme tam, keď sme potrebovali niečo si kúpiť, lebo to nebolo tak ďaleko od centra.

Centrum mesta je také pekné a ľudia sú tiež milí a srdeční. Radi sme pili našu kávu v kaviarňach hneď pri Dunaji. Mali sme taký chill moment. Zašli sme aj do klubu a videli sme, aký je nočný život v Bratislave. Bolo to tiež veľmi zábavné. Navštívili sme aj UFO a toto bola tá najlepšia vec. V bare sme pili koktaily, ktoré boli veľmi chutné. No výhľad bol úžasný a úchvatný. Išli sme tam, keď bola noc, takže sme videli všetky mestské svetlá a bolo to magické.

Dva týždne ubehli rýchlo, ale strávili sme svoj čas najlepšie ako sme vedeli. Bol to veľmi pekný zážitok a určite si ho rada zopakujem. Chcem odkázať všetkým študentkám a študentom, ktorí majú možnosť ísť na letnú školu do Bratislavy, aby tak urobili, pretože sa veľa vecí naučia a odnesú si skvelé spomienky a spoznajú nových a úžasných ľudí.

Pre Slovenskú kravatu napísala Eva Fulir.

Eva je v 3. roku bakalárskeho programu slovakistiky na Filozofickej fakulte Univerzity v Záhrebe.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára