21. januára 2013

Trpimir Štojš: Moje vysnívané prázdniny

Mám veľmi rád cestovanie. Keď cestujeme, zoznamujeme sa s novými kultúrami a krajinami. Čím viac cestujeme, veľa nových kultúr spoznáme. Myslím, že je to dôležité, lebo cez druhé kultúry môžeme sa aj sami stáť lepším človekom a naučiť sa nejakým zvykom, o ktorých sme ešte nevedeli alebo sa môže stať, že pochopíme zvyk, ktorý sme pred cestou nemohli pochopiť, lebo neexistuje v našej kultúre.
Trpimír Štojs


Moja ideálna cesta je cesta do Londýna. V Londýne existuje veľa kultúr a Londýn je multietnické mesto. Bol som tam osemkrát, lebo moja teta žije tam už 40 rokov. Každá cesta do Londýna je pre mňa poučná, každý raz sa zoznámim s nejakou novou kultúrou. V Záhrebe, bohužiaľ, nemáme rôzne kultúry a mohli by sme povedať, že rozdiel medzi Záhrebom a Londýnom je ohromný. Kedykoľvek som v Londýne, snažím sa žiť spolu s tou anglickou kultúrou, ktorá je tam. Chodím aj do pubu na ale pivo, ale aj do rôznych mestských častí, lebo chcem vidieť viac rôznych kultúr, ktoré sú tam.

Ešte jedna destinácia, ktorú by som chcel navštíviť, je Severná Kórea. Viem, že je to trochu čudné, ale naozaj by som chcel navštíviť túto krajinu. Keby som mal peniaze, možno by som ju aj navštívil. Chcel by som na vlastné oči vidieť, ako jeden taký komunistický systém vyzerá. Bohužiaľ taká cesta stojí okolo 10 000 eur. Je to veľmi drahé.

Okrem chorvátskeho cestovného pasu mám aj slovinský. Keby som s ním cestoval do USA, nepotreboval by som víza, ale taká cesta je tiež veľmi drahá. Dúfam, že raz budem mať peniaze na takú nejakú exotickú cestu na druhý kontinent. Teraz to nie je možné.

Je naozaj veľa krajín, ktoré by som chcel navštíviť. Londýn ako destinácia sa mi najviac páči. Teraz som ešte iba študent a dúfam, že keď skončím štúdium, budem mať možnosť ísť do Ameriky alebo Severnej Kórei. Dovtedy budem iba v Európe.

Určite navštívim viackrát Slovensko. Tam sa vždy cítim ako doma. Naše kultúry sú veľmi podobné a keď sa ma niekto opýta niečo o Slovákoch, vždy hovorím že Slováci sú ako Chorváti, ktorí žijú na západe Európy a že Chorváti sú ako Slováci, ktorí žijú na juhu Európy.

Dúfam že sa mi iba jeden sen o nejakej exotickej a drahej destinácii, ako sú Kórea alebo Amerika, jedného dňa aj zrealizuje.

Trpimir Štojš je v druhom roku bakalárskeho štúdia slovakistiky na Filozofickej fakulte Univerzity v Záhrebe.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára