4. decembra 2014

Matej Hasnek: O Manuelovi Neuerovi

Manuel Neuer je nemecký futbalista, ktorý hrá na pozícii brankára za Bayern Mníchov a Nemecké národné futbalové mužstvo. Doteraz vyhral niekoľko nemeckých majstrovstiev, nemeckých pohárov a Ligu majstrov UEFA s Bayernom. V roku 2014 s Nemeckým národným futbalovým mužstvom vyhral majstrovstvá sveta vo futbale, ktoré sa konali v Brazílii.

Matej Hasnek
Na majstrovstvách sveta v Brazílii vyhral individuálnu cenu za najlepšieho brankára, hoci mnoho futbalových odborníkov uvažovalo, že Manuel Neuer mal tiež vyhrať cenu za najlepšieho hráča šampionátu. Bohužiaľ, cenu vyhral Leo Messi, hoci nevyhral majstrostvá a vo finále jeho Argentína prehrala s Nemcami.

Oficiálne vysvetlenie futbalovej organizácie FIFA bolo, že brankár nie je hráč. Oni si myslia, že futbalista, ktorý hrá v poli môže byť považovaný za hráča, kým brankár sa považovuje za niečo iné. Myslia si, že brankár neparticipuje v hre, ale na minulých majstrovstvách sveta sme videli, že Manuel Neuer urobil revolúciu v modernom futbale.

Neuer bol jedenásty hráč v poli a na všetkých zápasoch sa zdalo, že Nemecko má viacero hráčov na ihrisku. Často sme mohli vidieť, ako Neuer odišiel so svojej bránky (niekedy úplne do centra ihriska), aktívne participoval v hre svojho tímu a niekedy bol tvorca hry. Na YouTube existuje veľa dobrých kompilácií, na ktorých si môžete pozrieť, čo som predtým hovoril.

Ako je napísané v texte, Manuel Neuer nie je obyčajný futbalový brankár a jeho hra je často kritizovaná, pretože riskuje. Na otázku, či niekedy zbytočne neriskoval, Neuer odpovedal „Nemyslím si, že riskujem. Ja hrám takto stále v reprezentácii aj v Bayerne a svoj štýl nebudem meniť.“

Taký štýl hry mu umožnil užšiu nomináciu na najlepšieho hráča roka 2014. Medzi trojicu s Manuelom Neuerom sa dostali Cristiano Ronaldo a Lionel Messi. Ronaldo a Messi nechýbali medzi najlepšou trojicou v predošlých šiestich ročníkoch, kým sa Neuer dostal do finále prvý raz.

Doteraz Ronaldo získal dve ocenenia, kým Messi získal presne štyri. Ronaldo nemal šťastie na reprezentačnej úrovni, ale na klubovej bol nezastaviteľný. O Manuelovi Neuerovi sme povedali všetko, ale nerozumiem prečo je Lionel Messi v súťaži Zlatá lopta (v roku 2014 nevyhral nič).

Dúfam, že Manuel Neuer dostane Zlatú loptu, lebo rivalita medzi Messim a Ronaldom je komerčná a nudná. Keby Neuer dostal Zlatú loptu, bol by prvý brankár po Levovi Jašinovi, ktorý vyhral také ocenenie a myslím si, že je už teraz najlepší brankár, ktorý vôbec hral futbal.

Matej Hasnek je v treťom roku bakalárskeho štúdia slovakistiky na Univerzite v Záhrebe.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára