11. januára 2019

Monika Kolić: Malé, a predsa veľké vynálezy

Pamätám si, keď som bola malá, museli sme napísať krátku úvahu na tému, ako bude vyzerať život o pätnásť-dvadsať rokov. Vtedy to bolo obdobie, keď sme sa po prvýkrát stretli s mobilom a počítačom a technológie sa veľmi rýchlo rozvíjali. Takže všetci sme si mysleli, že všade budú lietajúce autá a sledovaním Star Treku sme si mysleli, že čoskoro bude možná teleportácia.

Možno teraz nemáme ešte lietajúce autá alebo mestá vo vesmíre, ani teleportáciu alebo medzihviezdne cestovanie. Ale pokroková technológia a veľa malých zariadení nám teraz zľahčujú život a internet je naozaj a, našťastie, rýchlejší. Dnešný svet je nepredstaviteľný bez vynálezov osobného počítača, ale aj všadeprítomného a presvedčivého internetu. Ale  existuje aj veľa malých vynálezov, ktoré zmenili svet a uľahčili nám život. Teraz sa používajú a nemôžeme si predstaviť život bez nich. Dáždnik je jeden z týchto príkladov, hoci je dáždnik známy už od jedenásteho storočia, od roku 1850 existuje dáždnik, ktorý dnes poznáme.

Druhý príklad, ktorý je pre mňa veľmi dôležitý, sú hodiny. Hodiny sú jedným z najstarších vynálezov. Pred vynálezom hodín sa ľudia pozerali na slnko, keď vyšlo, prebudili sa a keď zašlo, išli do postele. Tento nástroj bol vytvorený z potreby merania času. Bez hodín nikto by nevedel presný čas, nevšimli by si ako plynie čas a nikto by nemeškal, pretože by sme nevedeli koľko je hodín.

Takže máme vynálezy, ktoré zmenili svet, ale aj malé vynálezy, ktoré nám uľahčujú život. Ale každý vynález je dôležitý, či bol vytvorený náhodou alebo zámerne, pretože bez vynájdenia niečoho nového svet nepôjde ďalej a nebude sa vyvíjať.

Pre Slovenskú kravatu napísala Monika Kolić.

Monika Kolić je študentkou 3. roka bakalárskeho programu slovakistiky na Filozofickej fakulte Univerzity v Záhrebe.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára