Mám rád viacero jedál, obyčajne sú to nejaké
jednoduché jedlá, ktoré sa rýchlo pripravujú a mȏžu sa jesť každý deň.
Marko Gašparić |
Veľmi
mám rád kuraciu polievku. Do polievky dáme rezance a rȏznu zeleninu. Mȏže tam byť
všetko, okrem hrášku! Moje najobľúbenejšie jedlo sú vyprážané kalamáre so
zemiakmi a tatárskou omáčkou. Tatárska omáčka sa obyčajne servíruje k morským
jedlám.
Tiež mám veľmi rád pečienku. U nás je predovšetkým z prasaťa, ale aj
z jahňaťa. Pečienka sa nepripravuje tak často, iba keď sa niečo oslavuje, ale určite
jedenkrát ročne. Pečienka sa pripravuje jednoducho. Keď sa mäso vypitve, tak sa
doň dá veľa soli. Pečienka sa pečie pomaly niekoľko hodín. K pečienke sa
servírujú rȏzne šaláty.
Ako som spomenul, nechutia mi jedlá, v ktorých sa
nachádza hrášok. Keď som bol dieťaťom, hrášok som jedol surový, ale teraz ho
nemȏžem jesť v polievke, ani s ryžou. Zaujímavé je, že mám rád francúzsky šalát
a v ňom nemám problém zjesť aj hrášok.
Presne naopak to bolo so špenátom. Teraz
ho mám rád, ale predtým som ho nechcel ani ochutnať.
Existuje ešte jedna
zelenina, ktorú nemám rád – je to druh kapusty a volá sa kel. Všetci hovoria,
že je zdravý, ale pre mňa ma príliš silnú vȏňu a chuť.
Marko Gašparić je v treťom roku bakalárskeho štúdia slovakistiky na Inštitúte západoslovanských jazykov a literatúr Filozofickej fakulty Univerzity v Záhrebe.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára