6. novembra 2013

Tea Paleščak: Trón, kožuch, kladivo a nahota

Pozerám sa na videá na YouTube a vyskočí mi tam nové video Rihanny – Pour It Up. Ona tam sedí na nejakom tróne, (polo)nahá v dlhom kožuchu a striedajú sa obrazy striptérky, aké tancujú pri tyči a na podlahe v nejakej zlatej tekutine. Zaujímavé.

Tea Paleščak
Inak, nemám problém s tancom pri tyči a myslím si, že táto žena musí byť v dobrej kondícii a mať veľa sily a obdivujem tie ženy, lebo toto môže vyzerať sexi, ak sa to robí so štýlom.

Striptérky v tomto videu nie sú taký problém ako Rihanna, ktorá sa sama všade dotýka a skoro sa miluje sama so sebou (nepoviem to vulgárnejšie) na tom tróne. Pre mňa to vyzerá smiešne, ale súčasne aj nejako smutne. Text piesne tiež nie je najlepší, ale čo môžeme?

Tiež som sa pozrela na video Miley Cyrus s piesňou Wrecking Ball. Myslím si, že tá pieseň je okej a text je tiež v poriadku, ale... ale prečo ona musí lízať všetko, čo vidí? Možno chceli, aby to vyzeralo sexi, ale ja si myslím, že to vyzerá len smiešne, čudne a... nehygienicky. Prečo by niekto lízal železnú reťaz a kladivo? 

Aj Rihanna a Miley začali svoju kariéru veľmi skoro. Ich videá boli svieže, zábavné. Ale náhle skoro cez noc sa videá stali provokatívne, (pro)sexuálne a niektoré z nich aj nechutné, odporné.

Viem, že ľudia vyrastajú a menia sa, ale to sa deje pomaly, nie cez noc. Nepamätám si, že by som začala lízať kladivo na svoje dvadsiate prvé narodeniny. Viem aj to, že žijeme v čase, v ktorom dominuje táto sex- a pornokultúra a je veľmi ťažké vyhnúť sa tomu, lebo je všade okolo nás. Toto je aj dôvod toho, že sa mladé pätnásťročné dievčatá obliekajú a maľujú ako dospelé ženy a chodia do klubu, kde tancujú a každú noc si tam nájdu iného chlapa.

Neviem, ako zmeniť túto situáciu, lebo všetci chápeme, že sex predáva všetko a myslím si, že súčasná situácia nie je vrchol a že v budúcnosti bude aj horšie.

No aby som nemala taký pesimistický koniec, musím povedať, že som rada, že existuje nová, mladá hviezda – šestnásťročná Lorde s pesničkou Royals, ktorá sa nemusela obnažiť, aby ju ľudia počúvali a pozerali sa na ňu. Ale to neznamená, že sa v budúcnosti nezačne vyzliekať.

Pre Slovenskú kravatu napísala Tea Paleščak.

Tea Paleščak je v treťom roku bakalárskeho štúdia slovakistiky na Univerzite v Záhrebe.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára