28. marca 2019

Monika Cecelja: Dôležitosť žurnalistiky a slobody prejavu

Ak by sa nás niekto spýtal, ako vyzerá náš obyčajný deň, každý z nás by povedal rozdielne veci, ale jedna vec by pravdepodobne bola rovnaká – každý z nás je aspoň raz denne v kontakte s nejakým typom masmédia. Ráno, pred nástupom do práce, čítame noviny, na ceste do práce počúvame rádio v aute, v práci surfujeme na internete, i keď prídeme domov, sledujeme tiež správy v televízii. To všetko sú formy žurnalistiky, s ktorými sa stretávame každý deň. Prečo potom má žurnalistika takú veľkú úlohu v dnešnej spoločnosti?

Jedna vec, ktorá je istá, je skutočnosť, že žurnalistika je nejakou formou jednosmernej komunikácie od novinára k publiku. Slúži na informovanie verejnosti a je založená na objektivite. Je povinnosťou novinára hovoriť pravdu, aby občania boli informovaní o tom, čo je aktuálne a relevantné. To je dôležité, pretože keď občania majú spoľahlivé informácie, môžu robiť lepšie rozhodnutia. Napríklad, keď sú nejaké voľby, ľudia sa čiastočne spoliehajú na žurnalistiku a jej informácie, aby sa mohli rozhodnúť, za koho hlasovať. Na druhej strane, žurnalistika môže niekedy zveličovať veci, ktoré môžu spôsobiť zlú verejnú reakciu. Tu sa tiež spochybňuje sloboda prejavu a objektivita novinárky a novinára. Oni sú často ohrozovaní rôznymi režimami a mocnými jednotlivcami, ale úlohou novinára a novinárky je vyjadriť pravdu, bez ohľadu na to, aká je pravda. Sloboda prejavu je základným ľudským právom i schopnosť vyjadriť svoj názor je dôležitá pre zmenu spoločnosti. To platí najmä pre žurnalistiku, ktorá musí byť miestom pre kritiku všetkých myšlienok, pretože má obrovský vplyv na verejnosť. 

Myslím si, že dnešná žurnalistika je ohrozená. Podľa anglického denníka The Guardian od roku 2008 bolo na celom svete zavraždených tristo novinárov. Keďže žurnalistika preniká do takmer každého aspektu nášho života a nejakým spôsobom ho riadi, myslím si, že je úloha každého pracovať na riešení tohto problému. 

Pre Slovenskú kravatu napísala Monika Cecelja.

Monika je v 2. roku bakalárskeho štúdia slovakistiky na Filozofickej fakulte Univerzity v Záhrebe.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára