27. marca 2019

Magdalena Mioković: K slobode slova

Sloboda slova nie je iba sloboda, ale aj povinnosť. Aby sa sloboda slova zodpovedne používala, musíme si odpovedať na otázku: „Čo je sloboda slova?“ Sloboda slova  označuje právo jednotlivca, aby vyjadril svoj vlastný názor bez strachu, aspoň ja si to myslím. Sloboda slova je ľudské právo, ktoré by všetci mali mať a mohli ho použiť bez strachu a následkov. Najmä novinári.

Oni nás informujú o tom, čo sa deje vo svete. Ak sú oni obmedzení a nútení hovoriť iba o pekných veciach alebo škaredé v našich očiach ukázať v lepšom svetle, potom ako ľudia žijeme v lži.

Veľký problém v mnohých krajinách je, že pár jednotlivcov má veľkú kontrolu a moc nad väčšinou médií. Dalo by sa povedať, že majú posledné slovo v tom, čo bude povedané a uverejnené. Jednotlivci, ktorí sa snažia povedať pravdu a ukázať situáciu takú, aká je, mnohí z nich sú nejakým spôsobom trestaní.

Boj o slobodu slova trvá mnoho rokov a len niekoľko rokov späť bola situácia u nás horšia a bola menšia sloboda. Iba preto, že situácia sa zlepšuje, to neznamená, že by sme nemali bojovať lepšie. Vždy môže byť lepšie. Takže môj názor je taký, že môžeme a mali by sme bojovať za lepšie podmienky a nemali by sme rozmýšľať tak, čo by som mohol urobiť ja, iba sám jeden človek.  Pretože s týmito názormi a postojmi by vo svete nikdy nedošlo k žiadnej zmene alebo pokroku. Preto si myslím, že každý by sa mal rozhodnúť bojovať nielen za seba, ale za väčšie dobro.

Pre Slovenskú kravatu napísala Magdalena Mioković.

Magdalena je v 2. roku bakalárskeho štúdia slovakistiky na Filozofickej fakulte Univerzity v Záhrebe.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára