16. apríla 2019

Filip Jalšovec: Prečo je sloboda médií dôležitá

Videl som dokumentárny film o vražde slovenského novinára Jána Kuciaka. Vražda Jána Kuciaka bola útokom na demokratické hodnoty súčasnej slovenskej spoločnosti a priniesla so sebou začiatok procesu zmeny.

Sloboda médii je jedna zo základných slobôd demokratickej spoločnosti, jej ochrana je zaručená ústavou, zákonmi a medzinárodnými deklaráciami. Idea slobody médií je úzko zviazaná s rozvojom koncepcie základných ľudských práv a slobôd v 18. storočí. V totalitných režimoch sloboda médií bola na najnižších úrovniach, zabíjali a uväzňovali novinárov, len preto, že chceli hovoriť pravdu. Preto je čudné, keď sa v demokratickej spoločnosti stane vražda novinára.

Mladý novinár bol zavraždený, lebo chcel hovoriť pravdu, chcel vyjadriť svoju túžbu po pravde, chcel ukázať na klamstvo. Chcel žiť správne a vražda bola jeho trestom. Táto udalosť spôsobila začiatok procesu zmien a otriasa súčasným Slovenskom. Ján písal o blízkych vzťahoch slovenských politikov k talianskej mafii a stal sa terčom práve tých, o ktorých písal. Ukázal, že nemorálni a skorumpovaní ľudia vedú Slovensko.

Jeho vražda podnietila Slovákov, aby začali protestovať a tlačiť na zodpovedných. Nastali zmeny a odstúpil premiér Fico, šéf polície a iní.

Toto je znepokojujúce, že stačilo „len“ to, aby novinár a jeho snúbenica boli zabití, aby sa niečo zmenilo. Že jeho smrť mala väčšiu hodnotu ako jeho život.

Roky dozadu boli zabijaní novinári aj aktivisti vo svete vo veľkých číslach, protesty boli potlačované nasilím a naše aktivity na internete sú čoraz viac pod dohľadom a obmedzované.  Vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice nám pripomína, že sloboda (médií) nie je samozrejmosť, ale že o ňu musíme vždy bojovať a ochraňovať ju, ako najväčšiu hodnotu demokratickej spoločnosti.

Pre Slovenskú kravatu napísal Filip Jalšovec.

Filip je študentom 3. roka bakalárskeho programu slovakistiky na Filozofickej fakulte Univerzity v Záhrebe.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára