2. apríla 2019

Lucija Ažić: Sloboda prejavu a dôležitosť novinárov

Sloboda prejavu je právo vyjadriť svoje názory bez toho, aby boli potrestané. Je jedným zo základných ľudských práv a je základným princípom demokracie. Myslím si, že všetci by mali mať slobodu prejavu, a tí ktorí ju už majú, mali by ju bez strachu používať. Bohužiaľ, v dnešnej dobe, v ktorej žijeme, je strach veľkým problémom. Ľudia sa obávajú niečo povedať, lebo vedia, že, ak povedia niečo alebo napíšu, čo „nesmú“...

Médiá majú veľký vplyv na spoločnosť. Vývojom technológií je jednoduchšie a rýchlejšie sprostredkovať správy po celom svete, čo umožňuje ľuďom jednoduchý prístup k požadovaným informáciám. Každý má právo na informácie a slobodu prejavu, čo je mimoriadne dôležité.

Novinári, bez ohľadu na to, ktorý komunikačný kanál používajú, tlač, televíziu, rádio alebo internet, informujú o skutočnostiach verejného záujmu. Úloha novinárov pokrýva viac ako písanie a podávanie správ, oni prinášajú informácie, informujú divákov a umožňujú ľuďom vytvárať si vlastné názory založené na faktoch. Novinári sú omedzení tým, o čom môžu alebo nemôžu písať alebo hovoriť, lebo vedia, že ak zverejňujú informácie o určitých osobách, ktoré majú moc a teda aj médiá vo svojich rukách, to nemusí pre nich skončiť dobre. Ak sú tí, ktorí nas informujú o dôležitých veciach okolo nás, omedzení, tak my nezistíme pravdu, ktorá sa deje okolo nás.

Tak konkrétne na Slovensku minulý rok zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Ján sa venoval najmä podozreniam z daňových a iných finančných podvodov. Motívom vraždy bola práca, ktorej sa venoval. Tento prípad prudko otriasol slovenskou i európskou verejnosťou, čo spôsobilo mocenskú krízu na Slovensku z dôvodu údajného zapojenia bývalého premiéra Roberta Fica a jeho blízkych spolupracovníkov do nelegálnych aktivít s kalábrijským mafiánskym klanom 'Ndrangheta, ktorý pôsobil na východe Slovenska.

Myslím si, že aj dnes sú novinári v nebezpečenstve. Na celom svete je veľa zavraždených novinárov a počty obetí sa zvyšujú.

Pre Slovenskú kravatu napísala Lucija Ažić.

Lucija je v 3. roku bakalárskeho štúdia slovakistiky na Filozofickej fakulte Univerzity v Záhrebe.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára