17. apríla 2019

Hana Palac: Odkaz Jána Kuciaka

Sloboda slova alebo aj sloboda prejavu je právo slobodne prejaviť vlastný názor, rovnako ako aj počúvať názory ostatných. Je to jedna z občianskych slobôd; zakladá sa na slobode myslenia. Ale je to pravda v dnešnej dobe? Naozaj môžeme vždy povedať vlastný názor bez následkov?

Videla som dokumentárny film Ján a Martina – Vražda, ktorá zmenila Slovensko. Televízia Markíza pripravila tento film, v ktorom sa vracia k tragickej udalosti, keď brutálne zavraždili investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Tvorcovia v dokumente vyobrazujú aj animáciu pravdepodobného priebehu vraždy. Bol to veľmi emotívny dokument a bolo ťažké pozerať sa na to.

Po skončení filmu som začala rozmýšľať o slobode novinárov a o tom, ako je možné, že Ján zomrel len preto, že chcel pravdu a lepšie Slovensko. Moja ilúzia o demokratickom štáte sa zrútila. Surová pravda je to, že vplyvní a bohatí môžu vždy kontrolovať obyčajných ľudí. Nie je ľahké priznať to, ale uvedomiť si to znamená, že to dokážete zmeniť.

Dokument tiež ukazuje tisíce ľudí, ktorí prišli na ulice, aby bojovali za spravodlivosť a demonštrovali svojou jednotou. Na to by sme nemali zabúdať, že zjednotení ľudia môžu zmeniť všetko, bojom za pravdu môžu získať lepší život. Nesmieme dovoliť niekoľkým ľuďom, aby nás kontrolovali. Sloboda slova existuje a musí existovať pre každého.

Novinári ako Ján sú dôležitou súčasťou spoločnosti, lebo svojou prácou poukazujú na pravdu a odhaľujú veci, ktoré sa týkajú celého národa. Táto hrozná tragédia nám musí pripomínať, že vždy bojujeme za pravdu a že náš hlas môže priniesť potrebnú zmenu v spoločnosti.

Pre Slovenskú kravatu napísala Hana Palac.

Hana je študentkou 3. roka bakalárskeho programu slovakistiky na Filozofickej fakulte Univerzity v Záhrebe.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára