9. decembra 2012

Ivana Cvitković: Môj názor na sociálne siete

Jednou z najpopulárnejších možností používania internetu dnes sú určite sociálne siete. O tom, ako sú známe, hovorí fakt, že 30 % ľudí, ktorí vôbec nepoužívajú internet, vedia o nich veľa. Najslávnejšie sú Facebook, Twitter a MySpace, ale najznámejší pre verejnosť a s najväčším počtom užívateľov je Facebook, ktorý dnes nazývajú aj „novým internetom“. 

Ivana Cvitkovič
Len niektoré zo sociálnych sietí si účtujú za svoje služby, takže, podľa môjho názoru, najväčším dôvodom popularity sietí je práve to, že sú zadarmo. Ďalšou výhodou je aj rýchla komunikácia, ale aj možnosť súčasnej komunikácie s niekoľkými ľuďmi naraz. Postupným rozvojom sietí sú dostupné aj nové príležitosti, takže tí, ktorí sú trochu otvorenejší, komunikujú cez kameru. Prostredníctvom sociálnych sietí ľudia získavajú nových priateľov, lebo sa delia o spoločné záujmy. Veľa ľudí nadviazalo lʼúbostné vzťahy. Možno dôvodom je to, že jednoduchšie komunikujú cez chat ako v reálnom svete. Niektorí sú späť v kontakte so starými priateľmi, s ktorými sa dlhú dobu nepočuli a nevideli. Počas rozhovorov a komentovaním fotografií sa veľa ľudí cíti, že ich spoločnostʼ prijíma.

Samozrejme, existuje aj veľa negatív, ako napr. nedostatok súkromia. Ľudia vedome na  svojich profiloch zdieľajú intímne detaily svojho života so všetkými „priateľmi“, kým také sieťové prostredia získajú množstvo informácií, ktoré sú naozaj súkromné. Ďalším negatívom je aj nedostatok skutočnej komunikácie, pretože rozhovor začína a končí virtuálne, takže komunikácia „tvárou v tvár“ nie je nutnou. To vedie k druhému problému. Veľa ľudí sa stáva závislými na sociálnych sietʼach. Trávia pol dňa „online“ a tým ignorujú skutočný svet, v ktorom žijú.

Žijeme v dobe, kedy aj Vatikán má svoju vlastnú stránku na internete. Sociálne siete sú súčasťou súčasnosti a mali by sme ich ako také prijať, so všetkými výhodami a nevýhodami. Zavisí len od nás, do akej mieri dovolíme, ako budú ovládatʼ naše životy.

Pre Slovenskú kravatu napísala Ivana Cvitković.

Ivana Cvitković je v treťom roku bakalárskeho štúdia slovakistiky na Univerzite v Záhrebe.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára