13. decembra 2012

Michaela Radváková: Ako by som mohla zmeniť svet

Je ťažké odpovedať na otázku, „ako zmeniť svet“. Jednak pre to, že by toho bolo treba urobiť pomerne veľa a jednak, že jeden človek na to nestačí. Mali by sa nad tým zamyslieť všetci ľudia a uvedomiť si, aby každý niečo urobil. Jeden človek nemá taký veľký vplyv, aby sa mu podarilo zmeniť svet, ale ak by sa spojili viacerí, potom by sa to už možno podarilo.

Michaela Radváková
Keby som ja mala možnosť zmeniť svet, určite by som sa postarala o to, aby všetci ľudia v hociktorej krajine na svete mali dostatok jedla a vody, aspoň základnú zdravotnú starostlivosť, ale hlavne aby žili pokojným životom, bez nejakých väčších problémov.

Voda a jedlo by sa dali zabezpečiť spôsobom, že by sa využili ľudia v problémových krajinách, ktorým by sa týmto poskytla práca a boli by si schopní sami niečo vypestovať alebo vyrobiť. Týmto spôsobom by sa to všetko posunulo dopredu a nie ako doteraz, keď „bohaté“, t. j. rozvinuté krajiny ponúkajú menej rozvinutým krajinám jedlo alebo suroviny za nehoráznu sumu alebo nejakým iným spôsobom. Ak by ľudia v týchto krajinách dostali možnosť a mali istotu, že si sami zabezpečia prísun potravy, myslím si, že by to bol prvý krok k ďalšiemu rozvoju.

Takisto je to napríklad aj s vodou, ktorá, je pravda, že nie je vo všetkých častiach sveta dostupná, ale niekde by určite bola. Stačilo by, aby sa ľudia, ktorí majú možnosť a prostriedky, pustili do jej hľadania. Myslím si, že by sa to dalo a že by to bolo možné, len je potrebné dokázať ľuďom, že je dôležitejšie postarať sa o život na našej planéte, ako objavovať ďalší „možný“ život na iných planétach. Je dôležité aby sme sa najskôr postarali o náš život, teda o život ľudí na Zemi, ako objavovali nejaký nový život vo vesmíre. Ak by sa aspoň časť peňazí oddelila práve na pomoc ľuďom, ktorí ju naozaj potrebujú, život nie len týchto ľudí, ale všetkých nás by bol lepší, krajší a pokojnejší.

Potom by už nebol problém míňať peniaze na rôzne výskumy, pokusy alebo objavy.

Michaela Radváková študuje slovakistiku na Univerzite v Záhrebe druhý rok.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára