8. decembra 2012

Katarina Šviglin: Keby som mohla zmeniť svet

Ako by som mohla zmeniť svet? Je to naozaj veľmi zložitá otázka, na ktorú si nie som istá, či mám odpoveď. Dnešný svet je veľmi rôznorodý, to znamená, že ľudia sú rôznorodí. Stále viac a viac ľudí sú si vedomí skutočnosti, v ktorej žijeme, v ktorej láska je smútok, klamár je schopný človek a jed sú lieky.

Je to všetko fakticky odrazom nás samých, nášho presvedčenia, ktoré nám hovorili a my sme to akceptovali, akoby sme i ďalej odrážali tú skutočnosť. Veríme, že môžeme zmeniť svet, zmenou zákona, politiky, vlády a tak ďalej, ale aký zmysel to má, keď nemôžeme zmeniť samých seba?

Miliardy ľudí žijú svoje životy v strachu, hneve a lži, pretože nič sa nemení a veci sa zhoršujú. Samozrejme, že sa nemení nič k lepšiemu. Akoby sa mohlo zmeniť niečo, keď každým dňom je viac a viac ľudí frustrovaných a vystresovaných? Je to začarovaný kruh, ktorý sa môže prerušiť, ak pochopíme, čo znamená zmeniť seba, naše presvedčenie a vedomie, takže s poznaním môžeme zmeniť našu realitu, aj svet okolo seba.

Zmeny sú možne v nás samých, na duchovnej a mentálnej rovine. Skoro každým okamihom sa rozhodujeme a vytvárame si svoju budúcnosť. Mohli by sme sa rozhodnúť inakšie a budúcnosť by bola iná. Som presvedčená, že mnohí si často pomysleli mal som sa rozhodnúť inakšie. V dokonalom svete sa môžete rozhodovať slobodne, priniesť vlastné rozhodnutie bez ohľadu na ostatné, ale v dnešnom svete ľudia dospeli k názoru, že väčšina bude súdiť tých, ktorí nezdieľajú rovnaký názor a teda budú manipulovaní. Len statočná a odvážna osoba môže odhodiť strach a ísť svojou vlastnou cestou, ktorá je veľmi často osamelá. Strach nám nepustí ísť opačným smerom od ostatných ľudí, takže je alternatívou vrátiť sa k ľuďom, s ktorými nemáme rovnaký názor a budeme musieť žiť podľa ich pravidiel.

Myslím si, že svet musíme zmeniť, ale tak, že prvý krok urobíme sami. Tak môžeme mať vplyv na zvyšok spoločnosti a potom na svet, malými krokmi.

Pre Slovenskú kravatu napísala Katarina Šviglin.

Katarina je v 2. roku bakalárskeho štúdia slovakistiky na Univerzite v Záhrebe.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára